تعلل و تعویق، دشمنان بزرگ موفقیت!

سرعت در زمان مناسب
قبل از هر بحثی ابتدا باید مفهوم این دو واژه “عجله” و “سرعت عمل” را مشخص کنیم. عجله یعنی وقتی زمان مناسب یک کار نیامده است، خودمان را به آب و آتش بزنیم و هرطور شده است بخواهیم آن را انجام بدهیم که البته شاید هم بتوانیم انجامش دهیم، ولی به نتیجه لازم نخواهیم رسید، اما سرعت عمل وقتی است که زمان مناسب یک کار فرا رسیده است، آن وقت باید سریع انجامش بدهیم و جای هیچ تعللی نیست. در واقع کلید تشخیص تفاوت این دو، همان زمان مناسب است و این زمان مناسب هم در هرکاری قابل تشخیص است.
برداشت زودتر از موعد
شما کشاورزی یا باغبانی میکنید. بذری را میکارید. این بذر، نیاز به زمان مناسب و مواد و کود مناسب و هوای مناسب دارد تا به بار بنشیند. اگر یکی از اینها به اندازه کافی و با کیفیت نباشد، این بذر به نتیجه نخواهد رسید. البته مهمترین بخش این چرخه، همان زمان مناسب است. خب شما بذری را امروز میکارید و فردا میخواهید آن را برداشت کنید، چه میشود؟ محصولی وجود ندارد و شما مجبورید بذر را از دل خاک بیرون بکشید که در آن صورت چیزی نصیبتان نخواهد شد و یا مجبور میشوید مثل بعضی از صاحبان مزرعههای گلخانهای کلی کود و مواد شیمیایی و رشد دهنده به بذرتان بزنید که در نهایت محصولی بی مزه و بی کیفیت برداشت خواهید کرد.
از تعجیل تا تعویق
الان در ماه فروردین هستیم و کنکور در خرداد ماه برگزار میشود. آیا شما الان میتوانید بروید و در جلسه کنکور شرکت کنید؟ قطعا نه؛ چون زمان مناسب فرا نرسیده است. اینکه الان بخواهید بروید و در جلسه کنکور یا حتی در کلاس دانشگاه شرکت کنید، می شود عجله. اما اگر صبح روز کنکور، وقتی از خواب بیدار شده و صبحانه خوردید و زمان حرکت به محل امتحان کنکور رسیده است، شما با سرعت به سمت آن حرکت کنید، میشود سرعت عمل و چنانچه دیرتر برای انجام این کار بروید میشود تعویق و تعلل.
نسبت سرعت عمل و موفقیت
حالا که دانستید سرعت عمل چیست و چقدر مهم است، باید ارتباط آن را با موفقیت هم بدانید. وقتی زمان مناسب فرا رسید و شما سرعت عمل به خرج دادید، از بیشتر مردم جامعه جلو میافتید و در نتیجه زودتر به هدف میرسید. وقتی این مورد در سبک زندگی شما تبدیل به یک عادت شود، آن وقت است که شما به پشتوانه قانون اثر مرکب ناگهان چشم باز میکنید و میبینید که بله، چقدر جلو افتادهاید و دستاوردهای بیشتری کسب کردهاید. یادمان باشد که یکی از بزرگترین سارقان موفقیت، تعلل و تعویق نام دارد. میگویند خطر در تعویق به انتظار نشسته است. به روایت ائمه اطهار: “انداختن کارها به فردا دریایی است که افراد بسیاری را غرق کرده است.”
راز پیشرفت بزرگ
کیم وو چونگ، بنیانگذار دوو جمله ای زیبا در این زمینه داشت و می گفت: “اگر کسی در یک روز سه برابر دیگران مطالعه و کار داشته باشد،بدیهی و طبیعی است که در طول زمان و حjی در طول یک روز سه برابر دیگران پیشرفت و توسعه داشته باشد.”
این همان جادوی سرعت عمل است. یعنی وقتی زمان انجام کاری فرارسیده است دیگر معطلش نکنید و سریع دست به کار شوید. اگر دیر بجنبید موفقیت از دست میرود. به قول یکی از مدیران اروپایی، امروز شرکتهای بزرگ نیستند که شرکت های کوچک را میبلعند، بکه شرکتهای سریع، شرکتهای کند را قورت میدهند. این قاعده را برای آدم ها نیز میشود صادق دانست. آدم های بزرگتر نیستند که آدم های کوچکتر را میبلعند، بلکه آدمهای سریعتر هستند که آدم های کندتر را قورت میدهند.
قاتل ایده ها
حالا که دانستید موفقیت نیاز به زمان مناسب دارد و بدون آن موفقیت معنایی ندارد. بیایید ببینیم چطور میتوانیم سریع العمل و سریع الاقدام باشیم؟ من همه این بحثهای مقدماتی را مطرح کردم تا به این بخش مهم برسم. خیلیها شاید بدانند که سرعت عمل مهم است اما ندانند که چطور میتوان سرعت عمل را به دست آورد. سرعت عمل را میتوان کوتاه نگه داشتن فاصله ایده تا اقدام دانست.
همه ما ایدههایی به ذهنمان میرسد، اما همه ما فورا اقدام به عملیاتی کردن این ایدهها نمیکنیم. چه کار میکنیم؟ آنقدر این فاصله را طولانی نگه میداریم که ایده اولیه دیگر رمقی برای اجرایی و عملی شدن ندارد. و در این صورت است که خیلیها ترجیح میدهند ایده را اجرا نکنند و از خیرش بگذرند؛ این قتلگاه بسیاری از ایدههاست.
این فاصله مهم
میتوانید یک دفترچه تهیه کرده و برای خودتان رکورد گیری کنید؛ فاصله فکر تا عمل.
زیدان، بازیکن فرانسوی و یکی از بزرگترین بازیکنان دو دهه اخیر را یادتان هست؟ او فرانسه را قهرمان جام جهانی کرد و حالا مربی رئال مادرید است. در مورد زیدان، همبازیهایش میگفتند که در ثانیه اول فکر کرده و در ثانیه دوم فکرش را عملی میکند. در واقع همین امر باعث سرعت عمل بالا و قاطعیت رفتاری این بازکن شده بود. این درست مانند عضله است، هرقدر تمرینش بدهید، قویتر میشود. سعی کنید یک میانگین از فاصله فکر تا عمل را در زندگیتان بگیرید. به تعبیر یکی از اساتید موفقیت، انسانهای موفق فاصله و بازه زمانی فکر و ایده تا عمل را خیلی بسته و کوتاه نگه داشته اما انسان های غیر موفق، این بازه زمانی را طولانی نگه میدارند.
در فایده ثبت عادات بد
برای درک بعضی از عادت های بدی که در زندگیمان داریم باید نسبت به ثبت و ضبط آنها اقدام کنیم. این کار باعث میشود که ما نسبت به رفتارهایمان هوشیاری پیشه کنیم. وقتی که هوشیار میشویم، درک میکنیم که ما چه اشکالاتی داریم. همین آگاهی ما باعث میشود تا بخش اعظمی از سوء رفتارهای ما از بین برود. بخش دیگرش با خودسازی و سخت کوشی از بین خواهد رفت. وقتی شما افدام به ثبت رکوردها و رفتارهایی میکنید که مانع سرعت عملتان هستند. نسبت به آنها آگاهی خواهید یافت و در نتیجه این آگاهی باعث رفع بخشی از آنها و نیز تشویق شما برای رفع بخش باقی مانده میشود. در واقع بعد از فرآیند آگاهی، دیگر اقدام نکردن سخت میشود و گفته میشود یکی از راههای رسیدن به روشنبینی و یقین همین آگاهی، فکر کردن و دانستن است.
پاداشی به نام موفقیت های بزرگ
بعد از فرایند آگاهی، شما به سمت بهبود خودتان حرکت میکنید. ، یعنی خیلی ساده فاصلههایی را که وجود دارد، کمتر و کمتر میکنید. در این صورت سرعت عمل در شما تبدیل به یک عادت شده و در درونتان نهادینه میشود و پس از ماهها هم چشم باز میکنید و میبینید بسیاری از ایدههایی که در ذهن شما شکل گرفتهاند به محض اینکه به زمان مناسب رسیدهاند، عملیاتی شدهاند. بنابراین موفقیت هایی که به دست میآورید. شاید برایتان باورکردنی نباشند. همین قدر بدانید که در بازار کار کشف نیروهایی که سرعت عمل بالایی دارند. جزو آرزوها و اولویتهای کارفرمایان است؛ نیروهایی که زمان مناسب و اولویتها را درک میکنند و تعویق و تعللی در کارشان مشاهده نمیشود.
جملهای که نباید فراموش کرد
همه این توضیحات را مطرح کردم تا به این نتیجه برسم که برخلاف اینکه میگویند عجله کار شیطان است، همیشه عجله کردن بد نیست، گرچه عجلهای که قبل از موعد باشد بد است و چنانچه در هنگام مناسب اتفاق بیفتد خوب است و اگر هم بعد از زمان مناسب اتفاق نیفتد، بد است. شما باید همیشه حواستان به این وسطی باشد. پس همیشه سرعت داشتن بد نیست و حتی در بسیاری از مواقع لازم است.
هیچگاه این جمله را از یادتان نبرید که در زمانه ما این بزگها نیستند که کوچکها را میبلعند بلکه این سریعها هستند که کندترها را قورت میدهند. پس سریع باشید و گرنه برایتان گران تمام میشود.
Khub bud